Често задавани въпроси

На пазара има не малко на брой книги за детския сън, които можете да прочетете. Доста от тях съдържат противоречиви съвети и подходи, като всяка книга описва метод, който работи при едни бебета, но не работи при други. Моята роля е да изслушам внимателно в какво се състои проблема със съня на Вашето дете и да преценя как да подходите, кой метод ще допринесе за максимално добри резултати. Ще имате пълната ми подкрепа и ще бъда насреща за въпроси по време на процеса.

Самостоятелното заспиване е умение, което новороденото бебе може да придобие изключително лесно и без абсолютно никакви сълзи! Ако прилагате здравословни и полезни навици на сън и давате възможност на бебето да заспива само, ще имате бебе, което спи спокойно от самото начало.

 

Sleep training е процес, при който научавате бебето да заспива по определен начин. Аз помагам на родители да научат детето си да заспива самостоятелно и да коригират проблемите със съня.

 

Всяко бебе заспива по някакъв начин и процеса, в който сме го научили да заспива, се нарича sleep training. Например ако сте научили бебето да заспива с кърмене, с люлеене, с пеене на песни, докато лежите заедно, с галене или просто заспива само.

Sleep training-a може да бъде започнат след навършени 5 месеца на детето най-рано. Преди това съвета ми е да се давате шанс на бебето да заспива самостоятелно, ако бебето позволява това.

При някои новородени, може да има здравословен проблем и бебето да чувства дискомфорт. Най-често срещан е проблема с болезнения рефлукс, при който бебето усеща изгарящи киселини. В този случай бебето трябва да бъде обгрижвано и успокоявано максимално и да се мисли в посока премахване на здравословния проблем. Когато бебето е напълно здраво, може да се направи sleep training и да научите бебето да заспива самостоятелно.

Това зависи от възрастта и темперамента на Вашето дете, методите, които ще използвате, както и други фактори! Понякога още след първите 3-4 дни се забелязва значителен прогрес, а в други случаи са нужни 2-3 седмици.

Това зависи от темперамента на Вашето дете, методите, които ще използвате, желанието за промяна както и други фактори! Вашият план за sleep training ще съдържа подход, който Вие си избирате. Ако следвате съпките и имате постоянство и търпение, ще имате голямо подобрение в съня.

Аз не използвам т.нар. Cry-it-out” метод, при които бебето се оставя в кошарата и чакаме да заспи от изтощение. Методите, които предлагам на родителите, са съобразени с възрастта на бебето, неговия темперамент и метода на родителстване. Вашият персонализиран „Мамо, спи ми се!“ план за работа ще съдържа различни техники за успокояване на бебето при неговото самостоятелно заспиване и нито една не включва изолиране на бебето докато заспи от буен плач.

Не би било реалистично, ако Ви кажа, че бебето Ви няма да плаче. Плачът на бебето е просто неговият начин да комуникира с Вас, независимо дали му е топло, студено, скучно, раздразнено е или ядосано.

Когато правим промяна в навиците му, както ще се случи, когато го учите да заспива само, вероятно то ще почувства доза раздразнение. Неговият плач всъщност казва „мамо, не знам как да заспя“. Гарантирам Ви, че няма да Ви накарам да му затворите вратата и да го оставите да заспи след час-два неутешим плач. Не намирам този подход за ефективен и смятам, че всеки родител иска да подходи с разбиране и да откликне към нуждите на бебето си – да го успокои и да му покаже, че не е само.

Ще Ви науча на различни техники и методи, с които да бъдете отзивчиви и да подкрепяте детето си в процеса на самостоятелното заспиване с присъствието си и то да бъде ефективно.

В тази статия ще прочетете защо бебешкия плач не винаги означава, че нещо не е наред.

ДА!  Дете, което заспива самостоятелно, без плач и протест, заспива много по-лесно навсякъде, когато му се доспи.

Да, работя предимно онлайн със семейства от цяла България.

Проучванията сочат, че проблемите със съня при децата могат да присъстват в ежедневието до 5-годишна възраст, понякога дори и след това. По-важно е да се обърне внимание на факта, че развитието на мозъка при децата е най-активно през първите 5 години и консолидираният сън е от изключителна нужда за физическото, емоционалното и неврологичното развитие. Проучванията още показват, че липсата на здрав сън при бебетата и децата води до 4 пъти по-голяма вероятност за силна раздразнителност, която се запазва и в юношеството.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: Access Token for mamo.spi.mi.se is not valid or has expired. Feed will not update.

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.